Mitu Tuță (75 de ani) nu este un personaj cunoscut în fotbalul românesc, dar pentru suporterii Universității el e imens. Nea Teo, așa cum este cunoscut printre suporterii Științei, te încântă cu poveștile lui și ai fi în stare să-l asculți zile în șir fără să te plictisești. E o enciclopedie vie. A asistat în 1964 la meciul care i-a adus Științei promovarea în Liga I și de atunci a fost nelipsit de la meciurile Universității. A trăit pe viu aproape toată istoria Științei: i-a văzut ascensiunea, gloria, dar și decăderea. Prin fața ochilor săi s-au perindat trofee, personaje glorioase, dar și obscure din istoria Științei. A trăit tot și acum a rămas fără nimic. Doar amintirile îi mai alină bătrânețea. „Nu mă mai uit la meciuri. Nu credeam că mai pot scăpa de microbul ăsta, dar uite că s-a întâmplat din vara asta”, spune trist nea Teo. Apoi îl năpădesc amintirile: „Cea mai mare bucurie a fost când am câștigat primul titlu, în ’74. După aceea, pe vremea Craiovei Maxima, nu a mai fost același entuziasm la celelalte trofee, ne obișnuiserăm cu ele. Satisfacțiile erau la nivel internațional, nu am ratat niciun meci din cupele europene. Ne duceam de la zece dimineața să prindem loc, cu mâncare și apă la noi. Fotbalul românesc se mutase la Craiova. Valoarea Craiovei Maxima era recunoscută de toți. Îmi spuneau jucătorii de atunci că și cei de la Steaua sau de la Dinamo, când veneau pe gura tunelului și vedeau stadionul ăla plin, le spuneau să nu le dea prea multe, să nu-i umilească”.
„Dinamoviștii au distrus Maxima”
Șirul poveștii revine apoi brusc, la un moment trist. „Primul semnal pentru desființarea Craiovei Maxima l-a dat Mircea Lucescu, l-a trimis pe Mircea Rădulescu la Craiova, chipurile să antreneze lotul național, dar de fapt să dezmembreze echipa. Fiind dinamovist toată viața, probabil Lucescu nu suporta ideea ca naționala să fie făcută pe scheletul Craiovei. Sub pretextul că sunt bâtrâni sau altele, au plecat Ștefănescu, Balaci, Cămătaru, Țicleanu, Ungureanu, Lung…”, spune cu convingere nea Teo.
Bucureștiul a fost dintotdeauna dușmanul Craiovei. Nu le-a convenit ca fotbalul românesc să se mute la Craiova Mitu Tuță, suporter al Universității
Valentin Stănescu ne-a mărturisit că Universitatea a fost cea mai bună echipă pe care a antrenat-o vreodată și că o echipă ca aia va mai fi în România peste o sută de ani Mitu Tuță, suporter al Universității
Balaci, un talent înnăscut
În opinia lui Mitu Tuță, Ilie Balaci a fost cel mai important jucător din istoria Universității. „Părerea mea e că Balaci a fost cel mai important, a fost un talent înnăscut, el și Dobrin au fost cele mai mari valori ale fotbalului românesc. Îmi aduc aminte un meci cu Dinamo, am bătut cu 3-0. De fapt i-a bătut Balaci de unul singur. Antrenorul de la Dinamo îi spunea lui Sătmăreanu II să facă ceva să-l oprească și el i-a răspuns: «Ce să-i facem, dom’le, să-l legăm de picioare? Nu vezi că nu putem?»”, își aduce aminte Tuță.
„Organizator” de revolte
Bătrânul de 75 de ani a rememorat amuzat și o întâmplare din perioada în care s-a aflat în conducerea clubului: „Eu am împiedicat transferul lui Gabi Popescu la Steaua. M-a chemat Arnăutu să vadă ce zic suporterii. Eu am vorbit cu vreo zece inși, care s-au așezat în fața biroului lui. Când am ajuns acolo, i-am spus să nu îl vândă, că sunt suporterii supărați, am tras perdeaua și i-am spus: «Vezi, au venit deja!». Transferul a picat”.
„E primul vinovat”
Cât despre situația actuală în care se află Universitatea, Tuță consideră că Adrian Mititelu este principalul vinovat. „Mititelu a schimbat o grămadă de antrenori, ăia nu mai fuseseră antrenori în viața lor până atunci, nu a adus jucători de valoare. A făcut experimente probabil din dorința de a nu plăti oameni. Vinovatul numărul unu el este. Un om care nu a condus pe nimeni toată viața, cum să ajungă să conducă un asemenea brand? De-aia s-a ales praful, a fost înconjurat de oameni de același nivel cu el. Pițurcă a vrut să facă echipă, să investească. Îl tot acuză Mititelu că a vrut să-i ia echipa. Păi mai bine i-o lua, era benefic. E un antrenor profesionist, cum noi nu mai avuseserăm în ultimii cinci ani la Craiova”, spune Tuță. Acesta arată însă cu degetul și spre autoritățile locale: „Și autoritățile sunt la fel de vinovate. Domnul Solomon era primar când s-a făcut schimbul de la Staicu la Mititelu. De ce nu s-a implicat? Nu a făcut nimic pentru sport. Acum se vorbește să se ia echipă de județ. Craiova nu mai rabdă să ia o echipă de la județ, să mai așteptăm încă zece ani, suporterul e avid de fotbal. Să ia Chiajna, Brănești, Juventus București, cum au făcut alte orașe. Îi pot zice Știința și gata, avem din nou fotbal”.
Cu Nețoiu a fost o perioadă bună, singura lui greșeală a fost că l-a dat liber de contract la Dinamo pe Niculescu, atunci și-a pus suporterii în cap. Staicu, în schimb, aproape ne-a desființat. Numai Nețoiu și autoritățile ne mai pot salva acum Mitu Tuță, suporter al Universității
A fost oficial al clubului Mitu Tuță nu a fost numai suporter, ci și oficial al clubului. Se întâmpla în „mandatul” lui George Constantin Păunescu, atunci când Eugen Arnăutu, omul de încredere al lui Păunescu, l-a numit în Consiliul de Administrație. „Lui Arnăutu îi era tare frică de suporteri, nu știu de ce, și eu eram o punte de legătură între club și suporteri, ăsta era rolul meu”, a declarat Tuță.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER